Foto/video: De mooiste koninklijke huwelijken

Precies 35 jaar geleden gaven prins Charles en Diana elkaar het jawoord. Helaas was het huwelijk een paar jaar later weer voorbij, maar toch is het nog steeds een memorabele dag voor veel Britten. Het huwelijk past in het rijtje van mooiste koninklijke huwelijken, net als de volgende trouwerijen.

Willem-Alexander en Máxima

Het was eerst een lastige kwestie. Máxima was de dochter van de Jorge Zorreguieta, die onder-minister was ten tijde van het regime Videla. Maar nadat premier Kok had gezegd dat Máxima's vader niet bij het huwelijk zou zijn ging het parlement akkoord met het huwelijk van het stel. De bevolking werd op slag verliefd op onze inmiddels koningin toen zij met Willem-Alexander samen verscheen. 

Op 2 februari 2002 gaven ze elkaar het jawoord in Amsterdam. Máxima verscheen in een simpele jurk van Valentino met een sleep van bijna 5 meter. Ze straalde op het moment dat ze ja zei, net als haar echtgenoot. Het publiek buiten stond zo hard te juichen op die momenten dat het in de Beurs van Berlage, waar ze trouwden, te horen was. Daarna verscheen het echtpaar op de Dam voor de beroemde kus. 

Maar het meest memorabele moment van de trouwdag is zonder twijfel de traan van Máxima. Op dat moment was het Nederlandse volk compleet verkocht. 

Mathilde en Filip

Ook dit koppel is inmiddels koning en koningin. Toen Filip nog prins was trouwde hij op 4 december 1999 met gravin Mathilde d'Udekem d'Acoz. Zoals de titels al doen vermoeden is het een compleet adellijk huwelijk. 

Mathilde haar jurk was ook heel simpel, op één detail na. De kraag. Die stond fier rechtop en maakte indruk op iedereen. Ook zij trok een sleep van 5 meter achter zich aan. Inmiddels heeft het stel vier kinderen.

Albert en Charlène

Ze was maar een zwemster toen ze Albert van Monaco leerde kennen. Nu is Charlène de echtgenote van een heuse vorst. De twee leerden elkaar kennen bij de Grand Prix van Monaco in 2000. Het duurde nog zes jaar voordat ze een relatie kregen, maar daarna was het helemaal raak. Op 2 juli 2011 stapten ze in het huwelijksbootje. 

Opvallend aan de jurk van Charlène was dat er ongelooflijk veel steentjes op zaten. 30.000 stuks. Daarnaast was de japon versierd met 40.000 Swarovski-kristallen en 20.000 parels. Een letterlijk schitterend stuk dus. Net als Máxima was er ook bij Charlène sprake van een traan op haar grote dag. 

William en Kate

Hét koninklijk huwelijk van de afgelopen tien jaar is zonder twijfel dat van William en kate. Het was een sprookje, het burgermeisje dat trouwt met de troonopvolger. Op 29 april 2011 gaven de twee elkaar het jawoord in Westminster Abbey. 

De balkonscene op Buckingham Palace volgde en dat was voor veel Britten het moment om te juichen voor het kersverse echtpaar. Natuurlijk volgde daar ook het moment van de kus. Waar Máxima geen genoeg kreeg van Willem-Alexander, nam Kate genoegen met een klein kusje van haar William. 

Maar hét moment waar heel het Verenigd Koninkrijk (en de rest van de wereld) op wachtte, was toch echt het moment dat de bruid tevoorschijn kwam. Vooral om te zien hoe ze eruit zag. En wat was het een plaatje in haar Alexander McQueen bruidsjapon. 

Rainier en Grace Kelly

Albert heeft het niet van een vreemde. Ook zijn vader koos voor een vrouw die geen adellijk bloed in zich had. Rainier van Monace viel als een blok voor de actrice Grace Kelly. Ze ontmoetten elkaar in Monaco, tijdens het filmfestival van Cannes in 1955. Zeven maanden later was er al groot feest, toen de twee trouwden. 

Heel Hollywood liep uit voor het trouwfeest. Alfred Hitchcock was de getuige van Grace Kelly en haar jurk werd ontworpen door de ontwerpster van filmstudio MGM. De trouwdag was natuurlijk wereldnieuws. 

Felipe en Letizia

In Spanje was er in 2004 al sprake van net zo'n sprookje. Toen trouwde de gescheiden journaliste Letizia Ortiz met prins Felipe. Het stel ontmoette elkaar in 2002 en het duurde nog geen jaar voordat de verloving bekend werd gemaakt. 

Het stel had ook nog eens een primeurtje, want ze waren het eerste koninklijke paar dat in de kathedraal Almudena in Madrid trouwde. Letizia mocht op haar trouwdag hetzelfde diadeem dragen als Sofia droeg bij haar huwelijk met, ten tijde van het huwelijk nog, koning Juan Carlos. 

Victoria en Daniël

Vicotria van Zweden ging aan de haal met haar sportleraar Daniël Westling. Op 19 juni 2010 mochten ze elkaar eeuwige trouw beloven. Daniël had waarschijnlijk nooit durven dromen dat hij, als zoon van een postbode, ooit prins zou worden. 

Bijzonder aan deze dag is dat Victoria en Daniel trouwden op dezelfde datum als de ouders van de prinses. Er zat 34 jaar verschil tussen. Victoria verscheen als echte prinses op haar huwelijksdag in een klassieke jurk met, wederom, een lange sleep. De video van de dans op hun trouwdag is bewaard gebleven. 

Frederik en Mary

Het was 2000 en de Olympische Spelen werden gehouden in Australië. In een pub liep prins Frederik de donkere schone Mary Donaldson tegen het lijf. Meer dan drie jaar onderhielden zij een langeafstandsrelatie en in 2003 werd bekend dat ze verloofd waren. Een jaar later, op 14 mei, werd de Australische Mary prinses van Denemarken door te trouwen met Frederik. 

Op die dag droeg Mary een bijzondere sluier. Dit is namelijk de geluksbrenger van de Deense koninginnen. Deze sluier werd geschonken aan de overgrootmoeder van prins Frederik. Geluk brengt het tot nu toe zeker, want het echtpaar is nog steeds samen en hebben inmiddels vier kinderen. 

Friso en Mabel

Het had wat voeten in aarde, Friso raakte zelfs zijn rechten kwijt en was officieel geen lid meer van het koninklijk huis, maar op 24 april 2004 trouwden Mabel Wisse Smit en prins Friso in Delft. Aangezien Juliana net was overleden, werd het huwelijk sober gevierd. 

Toch wist Mabel het Nederlandse volk om haar vinger te winden door te verschijnen in een prachtige jurk van Viktor en Rolf.

Het huwelijk van Mabel en Friso was helaas van kortere duur dan iedereen had gehoopt. De uitspraak 'tot de dood ons scheidt' kwam sneller uit dan verwacht. Op 12 augustus 2013 overleed Friso nadat hij anderhalf jaar in coma had gelegen ten gevolge van een ski-ongeluk. 

Charles en Diana

Het is precies 35 jaar geleden dat één van de beroemdste huwelijken werd voltrokken. Die tussen prins Charles en Diana Spencer. 13 jaar verschil zat er tussen de twee, maar dat weerhield hen er niet van om te trouwen in St. Paul's Cathedral in Londen. 

Vijftien jaar later scheidden de twee weer, tot groot verdriet van veel Britten. Maar het echte verdriet kwam pas echt toen Lady Di op 31 augustus 1997 overleed door een auto-ongeluk in Parijs. 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen