Fabiola’s stichting opgedoekt

De omstreden stichting van de Belgische koningin Fabiola bestaat niet meer. De activa van het zogeheten 'Fons Pereos' zijn overgebracht naar een andere stichting, melden Belgische media.

Kamerlid Theo Francken van de Nieuw-Vlaamse Alliantie maakte het nieuws wereldkundig. In het Staatsblad van 18 september staat de overheveling eveneens beschreven. De ontbinding door de rechtbank in Brussel werd overigens al op 11 juli uitgesproken.

De stichting kwam Fabiola op kritiek te staan. Er werd gesteld dat zij zo min mogelijk belasting wilde betalen. In januari liet de koningin daarom weten dat ze de stichting zou laten opdoeken. Toch is de situatie volgens Francken in feite nog niet veel veranderd.

Schijn

“Met de finale ontbinding van het Fons Pereos lijkt er een eind te komen aan een onverkwikkelijk koninklijk verhaal”, zegt de politicus. “Maar dit is slechts schijn, want feit blijft dat Fabiola de Brusselse successierechten ontwijkt, zij het nu via de stichting Astrida.”

“Terwijl de gewone man zich blauw betaalt bij een erfenis en monsterboetes betaalt bij de minste uitschuiver, blijven de Van Saksen-Coburgs kampioenen in het niet-betalen en ontwijken van belastingen aan het land dat hun zogezegd zo dierbaar is.”