Emotioneel concert voor Roemeense Margareta

Met een feestelijk galaconcert in het Roemeens Atheneum in Boekarest is zaterdagavond gevierd dat de koninklijke familie precies dertig jaar eerder terugkeerde in Roemenië.

De prinsessen Margareta en Sofia, die nog nooit in het land waren geweest, kwamen op 18 januari 1990 over uit Zwitserland. Hun vader koning Mihai, die in 1948 Roemenië was uitgezet, had ook willen komen. De enkele weken eerder aan de macht gekomen neocommunistische regering gaf daarvoor echter geen toestemming.

Margareta (70) staat sinds het overlijden van haar vader in 2017 aan het hoofd van de koninklijke familie. Zij wordt aangeduid als ‘Hare Majesteit’, maar zonder koningin en met de toevoeging ‘bewaarder van de kroon’. Het is een constructie die wordt aanvaard door de Roemeense regering. Onder de gasten in de koninklijke loge bevindt zich zaterdagavond ook de Roemeense premier Ludovic Orban.

Prinses Sofia

Het uitverkochte concert begon met een eerbetoon van prinses Sofia (62) aan haar oudste zus. Ze prees haar om haar niet aflatende inzet voor Roemenië die in feite begon op die dag in januari dertig jaar geleden. Kort daarna gaf Margareta alles op om haar vaderland te helpen. Mede door middel van een naar haar genoemde koninklijke stichting die onder meer (wees)kinderen en arme ouderen ondersteunt.

Margareta liet haar tranen van ontroering de vrije loop tijdens de toespraak. Daarna werd de koninklijke hymne ingezet, waarvoor ook de premier ging staan. Het concert was besloten met een opmerkelijk verzoeknummer van de kroonbewaarder: het oer-Britse ‘Land of Hope and Glory’. Maar Margareta is dan ook deels in Groot-Brittannië opgegroeid en heeft ooit nog verkering gehad met Gordon Brown, de latere Labour-premier.

Secretaris van prins Charles mist deel van concert

De particulier secretaris van de Britse prins Charles heeft zaterdagavond in Boekarest niet ongestoord kunnen genieten van het galaconcert ter ere van Margareta, de ‘bewaarder van de kroon’ zoals haar titel luidt. Clive Alderton zat in de koninklijke loge in het Roemeens Atheneum toen hij was gebeld. “Prins Charles aan de lijn”, liet hij weten aan de koninklijke familie, om vervolgens discreet de concertzaal te verlaten.

De reden voor het telefoontje van zijn baas was duidelijk. De Queen maakte bekend dat Charles’ jongste zoon Harry de titel ‘koninklijke hoogheid’ niet langer zal gebruiken. Daarover was de afgelopen dagen al gesproken en de prins van Wales wilde kennelijk dat zijn particulier secretaris tijdig op de hoogte was van de bekendmaking. Daarna kon Alderton weer aansluiten bij het gezelschap, dat na het concert een lopend buffet kreeg aangeboden in de Koninklijke Dinerzaal van het naastgelegen Koninklijk Paleis.

Onder de gasten was het verlies van het ‘ZKH’ van Harry en Meghan een van de gespreksonderwerpen. “Ik weet het, maar kan er niets over zeggen”, zei kroonprins Leka van Albanië, die Alderton had zien vertrekken uit de zaal.