Elizabeth ontvangt Roemeense ‘koningin’

Koningin Elizabeth heeft woensdag een ontmoeting gehad met Margareta van Roemenië.

Wie na de dood van haar vader koning Mihai twee jaar geleden de titel van ‘bewaarder van de kroon’ heeft aangenomen. De titel ‘koningin’ vond ze ongepast zolang in Roemenië de monarchie niet is hersteld. Haar man prins Radu vergezelde haar bij de privé-audiëntie in Buckingham Palace.

Margareta heeft in Roemenië een semi-officiële status. Ze ontvangt ambassadeurs, politici en buitenlandse bezoekers. En ze bewoont een door de regering beschikbaar gesteld paleis in Boekarest. De Roemeense ambassade faciliteert deels de buitenlandse bezoeken, waaronder een in oktober aan Nederland. In Den Haag werden Margareta en Radu ook achter gesloten deuren in het paleis ontvangen. Zo maakte het Roemeense hof toen bekend.

Met de Britse koninklijke familie zijn de betrekkingen op verschillende niveaus bijzonder hecht. Voor Margareta is er de wetenschap dat haar ouders koning Mihai en (toen nog) prinses Anna van Bourbon-Parma elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Dat gebeurde in november 1947 bij het huwelijk van Elisabeth en prins Philip – een familielid van Mihai. Een jaar later trouwden ze zelf. Echter onder geheel andere omstandigheden. Het Roemeense communistische regime had de koning inmiddels gedwongen het land te verlaten.

Margareta (70) moest tot januari 1990 wachten alvorens ze voor het eerst voet op Roemeense bodem kon zetten. Dat feit wordt volgend jaar januari met een gala en groot diner in Boekarest herdacht.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen