×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Elia trekt volle zalen met sprookjesboek

  Het verhaal van de 'Witte roos'

  Elia trekt volle zalen met sprookjesboek

  De Albanese kroonprinses Elia trekt zowel in Albanië als in het aanverwante buurland Kosovo volle zalen bij de presentatie van haar kinderboek met sprookjesachtige verhalen. Daarin vertelt ze het verhaal van de 'Witte roos', zoals koningin Geraldine, de grootmoeder van haar man kroonprins Leka II, werd genoemd.


  Elia Zaharia (36), van beroep onder meer actrice, trouwde in 2016 met de troonpretendent. Ze bleef naast haar nieuwe koninklijke verplichtingen – het koningshuis speelt nog een symbolische rol in Albanië en Kosovo – ook optreden. Verder werkte ze de afgelopen tijd aan het kinderboek ‘Trëndafili i bardhë’.

  Koningin Geraldine (1915-2002) was de uit Hongarije afkomstige echtgenote van Albanië’s eerste en enige koning, Zog I. Ze trouwden in april 1938 en kregen op 5 april 1939 hun enige kind, kroonprins Leka – de vader van de huidige kroonprins. Twee dagen na de geboorte moest het koninklijk gezin Albanië ontvluchten vanwege een invasie door fascistisch Italië, dat de eigen vorst Vittorio Emanuele III ook tot koning van het bezette Albanië bombardeerde. Na de Tweede Wereldoorlog was er in het communistisch geworden Albanië geen plek meer voor het eigen koningshuis en koningin Geraldine kon pas in 2002, na de val van het communistisch bewind en enkele maanden voor haar overlijden, terugkeren naar Tirana.

  Kroonprinses Elia was vrijdagavond in de derde stad van Albanië, Elbasan. Daar ging ze haar boek presenteren en eruit voor te lezen. Een dag eerder was ze samen met echtgenoot Leka net over de grens in de Kosovaarse stad Prizren. Daar trok ze een volle zaal en de aandacht van de nationale televisie. “Ik ben erg trots op haar”, zei kroonprins Leka II vrijdagavond tegen het ANP.

  28 december 2019 - 15:46