×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning en monarchie niet genoemd

  Thais parlement wil geen nieuw volkslied

  Koning en monarchie niet genoemd

  Thailand moet een nieuw volkslied krijgen. Dat vindt parlementslid Mongkolkit Suksintaranont van de eenmansfractie Thai Civilized Party. Reden voor zijn voorstel is dat de koning en de monarchie helemaal niet worden genoemd in het volkslied. “Dat is onaanvaardbaar. De monarchie en de verdiensten van de koningen moeten worden genoemd”, aldus Suksintaranont.

  In het parlement werd zijn suggestie meteen afgehamerd. Voorzitter Chuan Leekpai kapittelde Suksintaranont vanwege het in discussie brengen van de monarchie, een taboe in de politiek en de samenleving. Ook op sociale media kreeg het parlementslid weinig bijval. Veel Thai vroegen zich af of het parlement niks beters te bespreken had.

  Het voorstel ligt echter vanwege meerdere redenen gevoelig. Het volkslied is in 1939 aangenomen, zeven jaar na een revolutie die een einde maakte aan de absolute monarchie en parlementaire democratie introduceerde. Het lied, dat onder meer tweemaal per dag op radio en televisie ten gehore wordt gebracht, bezingt Thailand “het land dat toebehoort aan de Thai”. Het ademt de geest van het vrijheidsgevoel na de revolutie.

  De laatste jaren echter worden de verdiensten van die omwenteling verdoezeld of weggepoetst. Monumenten en plaquettes die eraan herinnerden zijn verdwenen en de huidige koning Vajiralongkorn neemt steeds meer macht in handen.

  8 november 2019 - 13:03