Albert kiest een nieuwe leider voor Monaco

Geen paniek, Albert zelf treedt niet af. Het gaat om een nieuwe leider voor de regering van het kleine land. De huidige 'minister van staat' vertrekt eind augustus namelijk.

Minister van staat

De rollen en functies hebben allemaal net wat andere titels dan in menig ander vorstendom. Zo is Albert  ‘staatshoofd van het vorstendom Monaco’, en ook ‘hoofd van het huis Grimaldi’. De regeringsmedewerker die minister van staat’ is, zou je kunnen vergelijken met een premier.

Geen verkiezingen

En die premier, Serge Telle, vertrekt per 31 augustus. Albert heeft in een verklaring laten weten een opvolger te hebben gekozen. Dat wordt Pierre Dartout. In Monaco vinden dus niet eerst verkiezingen plaats. De regerende vorst mag alle ministers en leiders kiezen. Vaak wordt iemand uit buurland Frankrijk gekozen. Dit is een jarenlange traditie en is zelfs ooit verplicht geweest. Maar sinds 2005 mag Albert ook niet-Fransen selecteren.

Lees ook:

Coronabesmetting

Afzwaaiende Serge Telle was overigens – net als Albert – in maart besmet geraakt met het coronavirus. Dat lijkt echter iets met zijn vertrek te maken te hebben.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen