Luxemburgse hof profiteert van afgeschafte regeling

Het Luxemburgse hof profiteert al meer dan twintig jaar van een regeling die in 1997 en nog eens in 2000 is afgeschaft.

Dat is vrijdag gebleken bij de publicatie van het zogenoemde Waringo-rapport. Het paleis maakt namelijk gratis gebruik van de diensten van de Luxemburgse PTT. Aan porto scheelt dat zo’n 15.000 euro per jaar en aan telefoonkosten al gauw 600.000 euro, was becijferd.

Het hof claimt de uitzonderingspositie op een regeling uit de negentiende eeuw. Maar, de wetten die dat mogelijk maakten zijn in 1997 en 2000 veranderd. Vanaf die datum had het hof de PTT gewoon moeten betalen voor postzegels en telefoonabonnementen. Dat dit niet gebeurt, kwam aan het licht door Jeannot Waringo die afgelopen zomer door premier Xavier Bettel werd aangesteld om de financiële huishouding en het personeelsbeleid van het paleis door te lichten en in kaart te brengen.

Dit onder meer omdat de ene na de andere paleismedewerker opstapte – 51 van de 110 in vijf jaar tijd – en omdat niet duidelijk was wat er precies gebeurde met het geld dat de staat aan het hof beschikbaar stelde. Waringo bepleit in zijn vrijdag door Bettel vrijgegeven rapport voor meer transparantie, een andere opzet van het hof en de betalingen en voor een modernisering. Groothertog Henri heeft laten weten daaraan te zullen meewerken.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen