Luxemburg wacht op inhoud ‘explosief rapport’

Luxemburg wacht met ingehouden adem op de inhoud van het rapport dat Jeannot Waringo vrijdag heeft overhandigd aan premier Xavier Bettel en dat groothertog Henri dit weekeinde ontvangt.

Waringo heeft op verzoek van de premier onderzoek gedaan naar het groothertogelijk huishoudboekje en het personeelsbeleid.

Volgens Luxemburgse media zouden de bevindingen van Waringo wel eens ‘explosief’ kunnen zijn. Aan de basis van zijn onderzoek liggen namelijk beschuldigingen aan het adres van groothertogin Maria Teresa die volgens diezelfde media als een wispelturige, heethoofdige dictator zou heersen. Niemand die haar durft tegen te spreken, ook groothertog Henri niet.

Het (wan)gedrag van Maria Teresa zou de reden zijn van het opmerkelijk hoge personeelsverloop aan het hof, waardoor ook het bedrag dat de staat betaalt voor de hofhouding moet worden aangesproken voor vertrekregelingen. Dat was voor premier Bettel reden om deze zomer oud-inspecteur-generaal van Financiën, Jeannot Waringo aan te stellen.

Over zijn bevindingen doen inmiddels de wildste geruchten de ronde. Bettel heeft beloofd het rapport ook aan het parlement te geven, maar een datum is niet genoemd. Het hof bewaart ondertussen het stilzwijgen. Groothertog Henri gaat maandag naar Polen voor de herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, en erfgroothertog Guillaume reist met een grote handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij Abu Dhabi en Dubai bezoekt.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen