Luxembourg Royalty

Luxemburg komt op de valreep met speciale geboortemunt

Het jaar is bijna voorbij, maar de nationale bank van Luxemburg heeft op de valreep van 2020 nog een bijzondere euromunt in omloop gebracht ter ere van de geboorte van ‘prenz’ Charles. Op de munt van 2 euro is de op 10 mei geboren prins Charles afgebeeld met zijn ouders erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie.

Het bijzondere is dat Luxemburg op de munt niet groothertog Henri heeft afgebeeld, terwijl dat een grondwettelijke vereiste is. Volgens een verklaring heeft de nationale bank wel het monogram van Henri aangebracht. Daarmee is toch nog aan de eis voldaan. 

De geboortemunt is in twee versies te verkrijgen. Eén toont het gezin als op een foto en één in het voor munten meer gebruikelijke reliëf. Voor liefhebbers is er zelfs nog een derde versie, in een zogenoemde coincard en met het muntmeesterteken van Sint Servaas. De Luxemburgse munten worden namelijk deels bij de Koninklijke Nederlandse Munt gemaakt en muntmeester Stephan Satijn gebruikt de iconische brug als zijn kenmerk. Prins Charles is na zijn vader Guillaume tweede in de lijn van troonopvolging in Luxemburg. Zijn grootvader groothertog Henri noemde in zijn kersttoespraak de geboorte van zijn kleinzoon een van de (weinige) hoogtepunten van het afgelopen jaar.

LEES OOK:

4x feestelijke outfits van de royals

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.