Henri krijgt na 13 jaar zijn tweede premier

Groothertog Henri ontvangt woensdag in het paleis in Luxemburg-stad de vertrekkende regering van Jean-Claude Juncker. Eén voor één hebben de ministers een onderhoud met de groothertog. Degenen die er een eerste termijn op hebben zitten krijgen ook een koninklijke onderscheiding.

Juncker, sinds 1995 aan de macht en daarmee de langstzittende premier in Europa, is de laatste van de regeringsploeg die wordt ontvangen. Henri, die in oktober 2000 aantrad, heeft tijdens zijn regeerperiode nog geen andere premier gekend. Daar komt woensdagmiddag verandering in met de installatie van de nieuwe centrum-linkse coalitie onder leiding van Xavier Bettel, leider van de liberalen en burgemeester van Luxemburg.

Bij de verkiezingen in oktober verloren de christendemocraten van Juncker de vervroegde parlementsverkiezingen. De coalitiegenoten van Juncker wilde niet meer met hem verder, waarna groothertog Henri uiteindelijk Bettel aanwees als formateur. Na de beëdiging van het nieuwe kabinet geeft het groothertogelijk paar een receptie in het paleis voor premier en ministers.