Groothertog Jean viert 96ste verjaardag

De Luxemburgse groothertogelijke familie viert donderdag in het kasteel van Fischbach de 96ste verjaardag van de 'pater familias' groothertog Jean. Die is woensdag net op tijd voor de feestdag ontslagen uit het ziekenhuis. Daar was hij met kerst opgenomen met bronchitis.

Groothertog Jean trad in 2000 af ten gunste van zijn oudste zoon Henri na een regering van 36 jaar. Sindsdien woont Jean, die in 2005 zijn echtgenote Joséphine-Charlotte verloor, in Château Fischbach in het midden van Luxemburg.

Bij familiegelegenheden is de zich tegenwoordig in een rolstoel verplaatsende Jean zoveel mogelijk aanwezig. Dat zijn gezien zijn uitgebreide familie nog redelijk vaak. Vorige maand was hij ook aanwezig bij het lichtspel dat op het paleis werd geprojecteerd ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van de Luxemburgse dynastie.

Jean is het enige nog levende (ex-)staatshoofd dat heeft deelgenomen aan de geallieerde invasie in Normandië in 1944, al was het dan op 11 juni, enkele dagen na D-Day. Jean, die destijds diende bij de Irish Guards, heeft ook een aandeel gehad in de bevrijding van Nederland.