Groothertog Jean als veteraan in Normandië

Luxemburg wordt eind deze week bij de herdenking van de geallieerde landing in Normandië precies 70 jaar eerder niet alleen vertegenwoordigd door groothertog Henri en zijn echtgenote groothertogin Maria Teresa, maar ook door Henri’s vader groothertog Jean (93).

Onder de aanwezige staatshoofden en regeringsleiders is hij één van de weinigen die ook daadwerkelijk aan de strijd heeft deelgenomen. De Luxemburgse groothertogelijk familie ging net als de Oranjes aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in ballingschap. Jean werd in 1943 luitenant bij de Irish Guards en landde op 11 juni 1944, enkele dagen na D-day, in Normandië.

De latere groothertog nam deel aan de strijd om Caen, waar vrijdag de buitenlandse gasten worden ontvangen door de Franse president François Hollande. Vervolgens speelde Jean een rol bij de bevrijding van Brussel en Luxemburg, waarna hij met het Britse leger optrok naar Arnhem en deelnam aan de invasie van nazi-Duitsland.

Jeans leeftijdgenoot prins Philip, die samen met koningin Elizabeth in Normandië de herdenking bijwoont, heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog ook actief meegevochten. Philip, die volgende week 93 jaar wordt, diende bij de Britse marine.