×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Albert komt, Charlène blijft thuis

  Prins Albert komt, Charlène blijft thuis

  Prins Albert II van Monaco komt volgende week zonder zijn vrouw prinses Charlène naar Nederland. Ook zij zou meekomen, maar zaterdagavond meldde de Rijksvoorlichtingsdienst dat zij in Monaco blijft vanwege een onlangs wereldkundig gemaakte zwangerschap.


  Het is voor het eerst dat een vorst van het ministaatje aan de Middellandse Zee op officieel bezoek komt. Directe aanleiding is de opening van een tentoonstelling over Alberts moeder, 'stijlicoon' Grace Kelly, op paleis Het Loo in Apeldoorn. Het is een uitvloeisel van de zeer succesvolle expositie die in 2007 in het vorstendom zelf werd gehouden over het leven van de voormalige filmster en prinses.

  Albert en Charlène zouden dinsdagavond met het Nederlandse koningspaar dineren op paleis Het Loo. Beide paren zijn goed bevriend. Willem-Alexander kent Albert (56) uit zijn tijd bij het IOC, waarvan de Monegaskische prins nog steeds lid is. Charlène, een voormalige Zuid-Afrikaanse olympische zwemster, vertelde vorig jaar in een interview hoe Máxima haar had geholpen haar draai te vinden in de vorstelijke wereld.

  Prins Albert heeft tijdens zijn bezoek ontmoetingen met minister-president Mark Rutte en met de Kamervoorzitters. Daarnaast wil hij zaken doen. Albert wordt vergezeld door een zakendelegatie, gaat langs bij VNO-NCW en praat met Boskalis en Van Oord. Die bedrijven kunnen Monaco helpen met maritieme vraagstukken over bagger-, waterbouwkundige en offshore-energieprojecten. Het vorstendom wil al lang het grondgebied uitbreiden door een kunstmatig eiland aan te leggen van 15 hectare, een plan dat Albert vanwege de kosten en risico's na zijn aantreden in 2005 in de ijskast zette. Het project zou het grondgebied van Monaco met 8 procent vergroten.

  De prins is de afgelopen jaren al de halve wereld rondgereisd om Monaco op de kaart te zetten, handelsrelaties aan te halen en steun te zoeken voor zijn strijd om behoud van het klimaat. Bij zijn ambtsaanvaarding zei Albert dat zijn land een voorbeeld moest zijn op het gebied van duurzaamheid, een schoon milieu, techniek en ontwikkeling, maar ook in financiële en bancaire zaken.

  31 mei 2014 - 19:22