×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Monaco is vreemd

  Prins Albert en prinses Charlène van Monaco ontbraken afgelopen weekend bij het kerkelijk huwelijk van neef Pierre Casiraghi. Het kan natuurlijk gebeuren dat er al iets in de agenda gepland staat en dat je dus verhinderd bent op het huwelijk van het jongste kind van je zus. In de meeste families zou de oom dan echter proberen de andere afspraak te verzetten, zodat hij en zijn vrouw toch bij het huwelijk van zijn neefje zouden kunnen zijn. Maar dat gebeurde dus niet.


  Wel doken er foto’s op van Charlène die in hetzelfde weekend als het huwelijk plaatvond, verveeld zit te bellen op het achterdek van een groot jacht. Albert was daar niet bij. Hun kinderen evenmin.

  En zo missen Albert en Charlène steeds vaker grote gebeurtenissen waarbij ze eigenlijk wel verwacht werden. Ook bij het huwelijk van prins Carl Philip waren ze niet aanwezig, terwijl de andere vorstenhuizen van Europa wel vertegenwoordigd waren. Jaren geleden klaagden de leden van het vorstenhuis van Monaco nog dat ze door de andere vorstenhuizen van Europa werden genegeerd, maar nu ze wel overal worden uitgenodigd, lijken ze er geen prioriteit van te maken. Zo kwam prins Albert alleen naar de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Zijn komst was eigenlijk niet protocollair, want voor dat evenement waren in principe geen staatshoofden uitgenodigd. Maar Charlène kon of wilde niet en iemand anders om Monaco te vertegenwoordigen was er niet. En dus was Albert het enige aanwezige staatshoofd, die dus ook meteen een ereplek kreeg omdat dat volgens protocol nu eenmaal zo hoort. Hij zat bij het diner naast scheidend koningin Beatrix terwijl andere hoge gasten, zoals prins Charles of de Spaanse kroonprins, het moesten doen met mindere plekken.

  Bij het huwelijk van prinses Madeleine kwam Charlène weer alleen. Maar ze was de enige prinses die bij die gelegenheid geen diadeem droeg. Die heeft ze overigens genoeg. Ze mag de diademen van wijlen prinses Grace gebruiken en kreeg er bij haar huwelijk twee cadeau van Albert. Maar de prinses heeft ze nog nooit op een koninklijk evenement gedragen. Het grootste diadeem werd alleen voor een fotoshoot uit de kast gehaald. Dit alles roept een beetje de vraag op wat prins Albert nu wil met zijn minivorstendom aan de Middellandse Zee. Wil hij meetellen in de wereld van royalty, dan zullen hij en Charlène wat consequenter moeten zijn bij het vertegenwoordigen van hun landje. De positie van vorst en vorstin komt nu eenmaal met verplichtingen. Ook als je er eigenlijk geen zin in hebt. 

  5 augustus 2015 - 12:00