×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Luxemburgse hof profiteert van afgeschafte regeling

  Paleis maakt namelijk gratis gebruik van de diensten

  Luxemburgse hof profiteert van afgeschafte regeling

  Het Luxemburgse hof profiteert al meer dan twintig jaar van een regeling die in 1997 en nog eens in 2000 is afgeschaft.


  Dat is vrijdag gebleken bij de publicatie van het zogenoemde Waringo-rapport. Het paleis maakt namelijk gratis gebruik van de diensten van de Luxemburgse PTT. Aan porto scheelt dat zo’n 15.000 euro per jaar en aan telefoonkosten al gauw 600.000 euro, was becijferd.

  Het hof claimt de uitzonderingspositie op een regeling uit de negentiende eeuw. Maar, de wetten die dat mogelijk maakten zijn in 1997 en 2000 veranderd. Vanaf die datum had het hof de PTT gewoon moeten betalen voor postzegels en telefoonabonnementen. Dat dit niet gebeurt, kwam aan het licht door Jeannot Waringo die afgelopen zomer door premier Xavier Bettel werd aangesteld om de financiële huishouding en het personeelsbeleid van het paleis door te lichten en in kaart te brengen.

  Dit onder meer omdat de ene na de andere paleismedewerker opstapte – 51 van de 110 in vijf jaar tijd – en omdat niet duidelijk was wat er precies gebeurde met het geld dat de staat aan het hof beschikbaar stelde. Waringo bepleit in zijn vrijdag door Bettel vrijgegeven rapport voor meer transparantie, een andere opzet van het hof en de betalingen en voor een modernisering. Groothertog Henri heeft laten weten daaraan te zullen meewerken.

  1 februari 2020 - 16:53