×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Luxemburgse hof beheerst door angst

  Medewerking was echter niet erg royaal

  Luxemburgse hof beheerst door angst

  Angst regeert aan het Luxemburgse hof. Angst voor groothertogin Maria Teresa, angst voor kritiek, angst om te worden ontslagen.


  Het personeelsverloop is dan ook enorm geweest. In vijf jaar vertrokken 51 van de 110 medewerkers, een flink aantal daarvan na ontslag. Maar weinig mensen gaan vrolijk naar hun werk en over de invulling van de verschillende functies bestaat grote onduidelijkheid.

  Zie daar enkele van de voor groothertog Henri vernietigende en zeer pijnlijke conclusies uit het vrijdag door premier Xavier Bettel openbaar gemaakte rapport van Jeannot Waringo over het reilen en zeilen van het Luxemburgse hof. Waringo werd vorig jaar door Bettel aangesteld om onderzoek te doen naar onder meer het personeelsbeleid en het gebruik van publieke middelen voor het functioneren van het paleis. Wat Waringo, oud inspecteur-generaal van Financiën, aantrof was een puinhoop.

  Het grote personeelsverloop – de banencarrousel – was mede aanleiding voor het onderzoek. Keer op keer haakten vooraanstaande hoffunctionarissen na korte tijd weer af. Dat leidde niet alleen tot een stroom geruchten en negatieve berichten over de sfeer aan het hof, maar ook tot ongemak bij de regering die in Luxemburg verantwoordelijk is voor de salarissen van de hofmedewerkers. Groothertog Henri moest daarom wel instemmen met het onderzoek van Warinot, die een eigen kamer kreeg in het paleis.

  Beslissingen

  De medewerking was echter niet erg royaal, liet hij weten, en zeker in het begin was iedereen bang om met hem te praten. Dat de groothertogin en niet de groothertog de belangrijkste beslissingen nam bij het aannemen en ontslaan van personeel was al snel duidelijk. Maar was tegelijkertijd ongepast en ongehoord omdat zij geen staatkundige functie heeft. Op dat punt stelt Warinot dan ook een snelle verandering voor.

  Het Luxemburgse parlement buigt zich volgende week over het 43 pagina’s tellende rapport dat moet bijdragen aan modernisering van de monarchie.

  31 januari 2020 - 17:19