×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Luxemburg eert groothertogin Charlotte

  Oud-groothertog Jean en zoon Henri leggen bloemen

  Luxemburg eert groothertogin Charlotte

  In de stralende lentezon is in Luxemburg-stad dinsdag stilgestaan bij de terugkeer van groothertogin Charlotte, precies zeventig jaar geleden. Charlottes zoon Jean en kleinzoon Henri, met diens vrouw Maria Teresa, kwamen naar de Place de Clairefontaine om een groot boeket bloemen te plaatsen aan de voet van het standbeeld van de groothertogin. Veteranen vormden een erewacht.


  Jean, inmiddels 94 jaar en nog maar zelden in het openbaar, werd door de honderden belangstellenden met een warm applaus begroet. De in 2000 teruggetreden groothertog genoot zichtbaar van de muziek, en wist zich staande te houden toen twee militairen het bloemstuk op zijn plaats legde. Jeans opvolger en zoon groothertog Henri schikte vervolgens het lint waarop slechts een simpel kroontje prijkte.

  Groothertogin Charlotte vluchtte op 10 mei 1940 met haar gezin naar het buitenland toen Duitsland het groothertogdom binnenviel. Ze woonde afwisselend in Londen en Montréal en werd net als koningin Wilhelmina in Nederland symbool van het verzet. Haar zoon Jean en man Félix keerden in september 1944 terug naar Luxemburg, toen het leek dat de Duitsers waren verdreven.

  Het Duitse Ardennenoffensief in de winter van dat jaar zorgde ervoor dat delen van Luxemburg opnieuw werden bezet. Charlotte kwam daarom pas later terug, op 14 april 1945. Ze regeerde nog tot 1964, toen ze troonsafstand deed ten gunste van Jean.

  14 april 2015 - 13:47