×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Groothertog Henri pleit voor naastenliefde

  In kersttoespraak

  Groothertog Henri pleit voor naastenliefde

  Groothertog Henri van Luxemburg heeft in zijn kersttoespraak een lans gebroken voor solidariteit, naastenliefde en betrokkenheid. Deze waarden moeten de Luxemburgers koesteren, vindt hij.


  Henri begon zijn speech door te refereren aan enkele historische gebeurtenissen die onlangs in het nieuws kwamen. Zo werd het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht, dit jaar 100 jaar geleden. Ook ging de groothertog in op de geschiedenis van Luxemburg, 'een klein land dat langzaam maar zeker zijn plek op het wereldtoneel heeft ingenomen'.

  Verder zei Henri onder meer dat 'geven oneindig veel fijner is dan nemen'. De groothertog liet weten dat zijn gedachten op kerstavond uitgaan naar alle eenzame mensen. Henri vroeg de Luxemburgers om hun met Kerstmis een hart onder de riem te steken, bijvoorbeeld door te vragen hoe het gaat. "De simpele dingen zijn vaak ook de meest nobele."

  Diversiteit

  Henri uitte ook zijn dankbaarheid voor de sociale samenhang in het land. "Ik wil iedereen bedanken die zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan een open en veelzijdige Luxemburgse samenleving", aldus de groothertog. "Laten we trots zijn op onze diversiteit. Het is essentieel dat we in moeilijke tijden vasthouden aan zaken die ons verenigen en binden."

  Ten slotte wenste Henri al zijn landgenoten een prettig kerstfeest, mede namens zijn familieleden 'en al onze kinderen'. "Op dit soort momenten vieren we dat we samen in een land leven waar waarden als solidariteit en betrokkenheid centraal staan."

  De kersttoespraak is terug te kijken op de website van RTL Luxemburg.

  25 december 2014 - 11:18