×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Groothertog gaat meewerken aan uitvoeren aanbevelingen rapport

  Belgische koningshuis als voorbeeld genomen

  Groothertog gaat meewerken aan uitvoeren aanbevelingen rapport

  Groothertog Henri belooft constructief bij te dragen aan meer transparantie en modernisering van het hof.


  Dat heeft het paleis vrijdagmiddag laten weten nadat premier Xavier Bettel het door hem bestelde rapport over het functioneren van het hof openbaar heeft gemaakt.

  Rapporteur Jeannot Waringo trof een ongeorganiseerde wanboel aan, waarin angst en achterdocht heersten en nauwelijks duidelijkheid bestaat over functies en verantwoordelijkheden. Zo is er geen organogram, waarin wordt aangeven waar de bevoegdheid van de ene hofmedewerker eindigt en waar die van een ander begint. In het rapport doet hij dan ook een voorstel voor de hoforganisatie, waarbij geen rol is weggelegd voor groothertogin Maria Teresa en waarbij de premier meer invloed krijgt over het personeelsbeleid.

  Aanbevelingen zijn er ook over een duidelijker scheiding van de geldstromen, waarbij Waringo het Belgische koningshuis van Henri’s neef koning Filip als voorbeeld heeft genomen. De groothertog moet een persoonlijke uitkering krijgen – zoals in Nederland koning Willem-Alexander die ook heeft – en daarnaast een ‘dotatie’ waaruit de personeels- en representatiekosten zullen bekostigd zijn.

  Maar dat moet wel allemaal verantwoord zijn, hetgeen nu niet het geval is. Leden van de groothertogelijke familie die uit hoofde van hun officiële werkzaamheden geld krijgen van de staat, moeten ook aantonen wat ze voor dat geld hebben gedaan.

  Waringo stelt ook voor belangrijke functies aan het hof voortaan te laten vervullen door hoge ambtenaren die door verschillende departementen zullen uitgeleend zijn, en die na verloop van tijd weer terugkeren op hun ministeries. Dat is niet alleen in België deels gebruikelijk, maar sinds de regering van koningin Beatrix ook aan het Nederlandse hof.

  2 februari 2020 - 15:38