×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bijzondere ontmoeting voor Marie-Astrid van Luxemburg

  Zus groothertog Henri ontmoet oud-klasgenoot in Normandië

  Bijzondere ontmoeting voor Marie-Astrid van Luxemburg

  Het bezoek aan Franceville aan de kust van Normandië had voor aartshertogin Marie-Astrid van Oostenrijk, prinses van Luxemburg, een verrassing in petto.


  De zus van groothertog Henri was naar Franceville gekomen voor de herdenking van de bevrijding van de kustplaats op 17 en 18 augustus 1944 door de zogenoemde Brigade Piron, bestaande uit Belgische en Luxemburgse troepen. Marie-Astrid en haar man aartshertog Carl-Christian werden verwelkomd door burgemeester Olivier Paz. En die bleek een oude bekende van de prinses. Ze hadden – lang geleden – in Parijs bij elkaar in de klas gezeten. De burgemeester twitterde er opgetogen over.

  Franceville werd pas enkele maanden na de geallieerde landing op de kust van Normandië bevrijd. Op 6 juni kwamen de eerste soldaten aan land, maar het duurde nog tot 17 en 18 augustus alvorens de Duitse bezetters ook uit Franceville waren verdreven.

  Marie-Astrids vader Jean, destijds nog erfgroothertog, nam in 1944 ook deel aan de geallieerde invasie. Hij kwam op 11 juni aan land en was betrokken bij de strijd om Caen, op 14 kilometer afstand van Franceville.

  18 augustus 2014 - 14:01