×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Albert verdient miljoenen met veiling

  Prins van Monaco liet voorwerpen Napoleon veilen

  Albert verdient miljoenen met veiling

  Prins Albert II van Monaco kan tevreden zijn. De verkoop van ruim 1000 voorwerpen die op een of andere manier te traceren zijn tot de Franse keizer Napoleon Bonaparte heeft dit weekeinde miljoenen opgebracht. Alleen al de steek van de keizer, gedragen bij de slag van Marengo in 1800, bracht 1,5 miljoen euro op, plus 400.000 euro voor het veilinghuis Osenat in Fontainebleau.


  Napoleon had tijdens zijn leven vele tientallen steken, maar er resteren er nog maar een paar en die worden zelden te koop aangeboden. De generaal droeg de steek tijdens de slag om Marengo in Italië in 1800. Daar bleef hij achter op het slagveld en werd meegenomen door een Fransman die in het leger verantwoordelijk was voor de zorg voor de paarden.

  Albert zorgde eerder dit jaar voor een schok onder de verzamelaars van memorabilia van Napoleon. Zijn overgrootvader prins Louis II had tussen 1895 en 1920 een bijzondere collectie aangelegd, die door Alberts vader Rainier III nog werd aangevuld en uiteindelijk werd tentoongesteld in het prinselijk paleis in Monaco.

  "Een paradox", aldus Albert in zijn voorwoord in de veilingcatalogus. Monaco verloor immers door Napoleon zijn zelfstandigheid, en werd ingelijfd bij het Franse keizerrijk om pas in 1814 de soevereiniteit weer terug te krijgen. Eén van Alberts voorgangers, prins Honoré V, vocht na het verlies van zijn prinsdom als Frans staatsburger in het leger van Napoleon, en via via was verzamelaar en Napoleon-bewonderaar prins Louis II ook afstammeling van Napoleons adoptiedochter Stéphanie de Beauharnais.

  Prins Albert wil in zijn paleis ruimte maken voor de geschiedenis van Monaco, en een Napoleon-museum hoort daar niet bij. Volgens Albert vond hij het ook zonde als de collectie op zolder zou komen te verstoffen. Anderen moesten er maar plezier van hebben, vandaar de veelbesproken veiling. En het geld kan hij goed gebruiken voor de herinrichting van de paleisvertrekken.

  17 november 2014 - 09:50