Prins Jaime op werkbezoek in Jordanië

Prins Jaime is deze week voor zijn eerste veldbezoek in zijn nieuwe functie als speciaal adviseur van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Jordanië. Doel van zijn reis is uit te zoeken hoe de particuliere sector kan bijdragen aan oplossingen voor problemen als energie, financiën en onderwijs voor vluchtelingen en hun gastgemeenschappen.

De neef van koning Willem-Alexander, tot deze zomer vier jaar Nederlands ambassadeur bij het Vaticaan, is door Buitenlandse Zaken uitgeleend aan de Verenigde Naties voor een nieuwe functie die erop is gericht de kennis en innovatiekracht van bedrijven in te zetten voor de opvang van vluchtelingen.

Dat de eerste werkreis dan ook naar Jordanië voerde, een land dat grote aantallen vluchtelingen uit onder meer Irak, Palestina en Syrië herbergt, is dan ook logisch. "Wereldwijd breekt het aantal vluchtelingen het ene trieste record na het andere", aldus Jaime bij zijn aanstelling. "Dat legt enorme druk op organisaties zoals UNHCR die zorgen voor goede opvang. De expertise van bedrijven kan daarbij van grote waarde zijn, bijvoorbeeld op het gebied van energievoorziening, huisvesting, ICT en bankzaken."

De prins-diplomaat constateerde bij een bezoek aan het Zaatari vluchtelingenkamp een "ongelooflijke veerkracht". Hij stelde vast dat ondernemerschap er duidelijk zichtbaar is. "In het Azraq-kamp zorgt de door @IKEAFoundation gedoneerde zonne-energiecentrale voor meer veiligheid + economische activiteit + voorlichting + CO2-neutraal!", twitterde prins Jaime na zijn bezoek.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen