Prins Jaime kijkt terug op 4 jaar Vaticaan

Prins Jaime kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn vierjarig ambassadeurschap bij de Heilige Stoel, de officiële benaming voor zijn post in Vaticaanstad. "Wat we de laatste vier jaar hebben kunnen doen is het openen van een nieuw hoofdstuk van samenwerking, en kijken naar wat we gemeen hebben", aldus Jaime in een woensdag in het Britse katholieke weekblad The Tablet gepubliceerd interview.

In het verleden beoordeelden het Vaticaan en Nederland elkaar vooral op de onderlinge verschillen. Volgens Jaime de Bourbon de Parme, die na de zomer door Buitenlandse Zaken wordt uitgeleend aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR in Genève, is dat veranderd en wordt er nu gekeken naar overeenkomsten. "De uitdagingen waarvoor de wereld staat op humanitair gebied en het klimaat zijn zo groot, dat iedereen zijn schouders er onder moet zetten. Dat beseffen zowel Nederland als het Vaticaan."

Belangrijk was ook de visie van paus Franciscus, die zijn aandacht richt op het helpen van migranten, bescherming van het klimaat en verlichten van zaken als armoede. Dat zijn allemaal ook aandachtspunten van Den Haag. "Hoewel het Vaticaan en Nederland niet hetzelfde zijn, kunnen we elkaar op deze punten aanvullen." Uiteraard zijn er grote meningsverschillen over bijvoorbeeld homorechten, euthanasie en contraceptie, maar vanwege de nieuwe vertrouwensband zijn die benoembaar geworden. "Je kunt er over praten als er vertrouwen is, en je open staat voor een andere mening."

Titels

Prins Jaime benadrukte in het gesprek nooit gebruik te hebben gemaakt van zijn titels. "Ik moest zelf mijn strepen en kredietwaardigheid verdienen", aldus Jaime (45). "Soms kan een titel, net als het ambassadeur zijn, een deur openen, maar die deur blijft alleen openstaan als je ook iets te vertellen hebt."

Tijdens zijn verblijf in het Vaticaan kwam neef koning Willem-Alexander twee keer op visite bij paus Franciscus. Eerst privé en daarna op staatsbezoek, het eerste van een Nederlands staatshoofd aan een kerkvorst. Het is een van de vele hoogtepunten van Jaime's jaren in Rome.