×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Jaime kijkt terug op 4 jaar Vaticaan

  "Ik moest zelf mijn strepen en kredietwaardigheid verdienen"

  Prins Jaime kijkt terug op 4 jaar Vaticaan

  Prins Jaime kijkt met een tevreden gevoel terug op zijn vierjarig ambassadeurschap bij de Heilige Stoel, de officiële benaming voor zijn post in Vaticaanstad. "Wat we de laatste vier jaar hebben kunnen doen is het openen van een nieuw hoofdstuk van samenwerking, en kijken naar wat we gemeen hebben", aldus Jaime in een woensdag in het Britse katholieke weekblad The Tablet gepubliceerd interview.


  In het verleden beoordeelden het Vaticaan en Nederland elkaar vooral op de onderlinge verschillen. Volgens Jaime de Bourbon de Parme, die na de zomer door Buitenlandse Zaken wordt uitgeleend aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR in Genève, is dat veranderd en wordt er nu gekeken naar overeenkomsten. "De uitdagingen waarvoor de wereld staat op humanitair gebied en het klimaat zijn zo groot, dat iedereen zijn schouders er onder moet zetten. Dat beseffen zowel Nederland als het Vaticaan."

  Belangrijk was ook de visie van paus Franciscus, die zijn aandacht richt op het helpen van migranten, bescherming van het klimaat en verlichten van zaken als armoede. Dat zijn allemaal ook aandachtspunten van Den Haag. "Hoewel het Vaticaan en Nederland niet hetzelfde zijn, kunnen we elkaar op deze punten aanvullen." Uiteraard zijn er grote meningsverschillen over bijvoorbeeld homorechten, euthanasie en contraceptie, maar vanwege de nieuwe vertrouwensband zijn die benoembaar geworden. "Je kunt er over praten als er vertrouwen is, en je open staat voor een andere mening."

  Titels

  Prins Jaime benadrukte in het gesprek nooit gebruik te hebben gemaakt van zijn titels. "Ik moest zelf mijn strepen en kredietwaardigheid verdienen", aldus Jaime (45). "Soms kan een titel, net als het ambassadeur zijn, een deur openen, maar die deur blijft alleen openstaan als je ook iets te vertellen hebt."

  Tijdens zijn verblijf in het Vaticaan kwam neef koning Willem-Alexander twee keer op visite bij paus Franciscus. Eerst privé en daarna op staatsbezoek, het eerste van een Nederlands staatshoofd aan een kerkvorst. Het is een van de vele hoogtepunten van Jaime's jaren in Rome.

  1 augustus 2018 - 21:31