×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Jaime in voetsporen van zijn moeder

  Geïnstalleerd als beschermheer veteranenvereniging

  Prins Jaime in voetsporen van zijn moeder

  Prins Jaime de Bourbon de Parme is geïnstalleerd als beschermheer van de Vereniging van Veteranen Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. De prins treedt hiermee in de voetsporen van zijn moeder - en naamgeefster van het regiment - prinses Irene die officieus deze rol al sinds lange tijd vervult voor de Oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene (WO II).


  Prins Jaime vierde onlangs op de Generaal de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot de 73e verjaardag van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. In januari 1941 werd in Congleton (Groot-Brittannië) het infanterieregiment opgericht als de Koninklijke Nederlandse Brigade. Op 27 augustus van dat jaar ontving de eenheid van koningin Wilhelmina een eigen vaandel en de erenaam Prinses Irene, vernoemd naar de op dat moment jongste kleindochter van koningin Wilhelmina. Irene betekent in het Grieks vrede.

  Op de website van de VVVGFPI staat dat het bestuur trots en vereerd is met prins Jaime als beschermheer voor de vereniging en haar leden.

  Samenwerkingsverband

  De vereniging werd in januari 2010 opgericht als samenwerkingsverband van de Vereniging van Oud-strijders Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene, Vereniging van Oud-strijders Indiëbataljons Garderegiment Prinses Irene en de Vereniging Veteranen Vredesmissies Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Prins Jaime is hiermee de beschermheer van alle veteranen (oud en jong) binnen het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene.

  De 41-jarige zoon van prinses Irene werkt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en heeft ervaring opgedaan als eerste secretaris op de Nederlandse ambassade in Irak. Daarna vervulde hij de functie van politiek adviseur (polad) bij het Provinciaal Reconstructie Team in Pol-e Khomri in de provincie Baghlan in Afghanistan.

  Het huidige Garderegiment Fuseliers Prinses Irene bestaat uit 17 Pantserinfanteriebataljon dat inmiddels vele missies naar de Balkan, Irak en Afghanistan heeft uitgevoerd en 13 Stafcompagnie van 13 Gemechaniseerde Brigade, beide gelegerd in Oirschot. Op dit moment is een compagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon ingezet op Curaçao.

  15 januari 2014 - 10:55