Prins Jaime heeft zin in baan als ambassadeur in Vaticaan

Prins Jaime ziet zijn werk als Nederlands ambassadeur in het Vaticaan als een grote uitdaging. Hij gaat er zeker iets van maken, zo vertelde hij in een dinsdagavond uitgezonden vraaggesprek in het NCRV-televisieprogramma Altijd Wat. "Ik ben een ondernemer binnen de overheid. Ik zie tal van mogelijkheden”, aldus Jaime, "en ik zie wel waar het uitkomt."

Hij verveelt zich in Rome, waar de ambassade het gebouw maar niet het huisnummer deelt met de Nederlandse ambassade voor Italië, zeker niet, zegt de jongste zoon van prinses Irene. Het is een "luisterpost", bij "een van de best ingevoerde netwerken ter wereld”, omschrijft hij de diplomatieke vertegenwoordiging bij de paus. "Het is een van de meest interessante plekken in de wereld.”

Jaime, de afgelopen jaren speciaal gezant natuurlijke hulpbronnen, noemt zichzelf een carrièrediplomaat. Hij werkt nu dertien jaar bij Buitenlandse Zaken. De prins is daar gaan werken omdat hij op zijn eigen manier "een verschil" wil maken in de wereld. "Ik ben een hele pragmatische wereldverbeteraar”, zegt hij over zichzelf. Hij ziet veel kansen, maar accepteert het ook als dingen mislukken.

Manfiguur

Hij sprak ook over zijn twee grootvaders, prins Xavier van Bourbon-Parma en prins Bernhard. Jaime spiegelde zich graag aan Xaviers inzet voor conflictpreventie, zoals diens pogingen te bemiddelen in de Eerste Wereldoorlog tussen Oostenrijk-Hongarije (waar zijn zus Zita was getrouwd met keizer Karl) en de geallieerden. In de Tweede Wereldoorlog zat Xavier onder meer in het Franse verzet en belandde hij in Dachau, waar hij onder meer door zijn geloof op de been werd gehouden.

Prins Bernhard was een ‘manfiguur’, zoals Jaime het noemt. Leuk voor opgroeiende tieners, heel authentiek, maar in tegenstelling tot Jaime iemand die conflicten niet uit de weg ging. "Hij was begaan met de natuur. Ik vind het heel mooi dat hij het Wereld Natuur Fonds mede heeft opgericht”, aldus de prins.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen