Meeste koningshuizen zijn ‘uitverkocht’

We zijn uitverkocht”, zei prof. mr. Pieter van Vollenhoven een aantal jaren geleden toen tegelijkertijd de verlovingen en huwelijken van zijn zoons Pieter-Christiaan en Floris werden aangekondigd. Met het huwelijk dit jaar van prins Jaime is ook Pieters schoonzus prinses Irene ''uitverkocht” en dat geldt eigenlijk voor de meeste Europese koninklijke families. In 2013 waren er daarom maar weinig ''huwelijken van de eeuw”, zoals een koninklijke bruiloft al gauw wordt aangeduid.

In eigen land was het prins Jaime de Bourbon de Parme die de aandacht trok. Op 12 augustus werd zijn verloving bekendgemaakt met de in Hongarije geboren maar grotendeels in Nederland opgegroeide Viktória Cservenyák. Het nieuws werd snel overschaduwd door het overlijden van Jaimes neef prins Friso later die dag. De huwelijksplechtigheid in Apeldoorn op 5 oktober was de eerste feestelijke samenkomst van de koninklijke familie na de dood van Friso. Niet lang na de bruiloft maakte Jaime – de tweelingbroer van prinses Margarita – nog meer heuglijk nieuws bekend. In februari al verwacht het prinselijk paar gezinsuitbreiding.

Zweden

Het huwelijk van prinses Madeleine van Zweden op 8 juni met de Britse-Amerikaan Chris O’Neill werd ook snel gevolgd door de melding dat de prinses in verwachting was. De plechtigheid in Stockholm trok minder belangstelling dan het huwelijk van kroonprinses Victoria en Daniel Westling 3 jaar eerder, maar dat was gezien de positie van Madeleine als jongste dochter van het Zweedse koningspaar ook logisch. Koninklijke gasten waren er met name uit Scandinavië zelf, de Oranjes lieten zich niet zien.

Luxemburg

Prins Félix, de tweede zoon van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg, huwde op 21 september in het Franse Saint-Maximin-la-Sainte-Baume met de van oorsprong Duitse Claire Lademacher. ''We denken met vreugde terug aan die dag”, aldus Henri in zijn kersttoespraak, waarin hij ook zijn dank uitsprak voor alle gelukwensen.

Monaco

Andrea Casiraghi, na zijn moeder prinses Caroline voorlopig tweede in de lijn van troonopvolging van Monaco, trouwde eind augustus in het prinselijk paleis, buiten het zicht van de camera’s met Tatiana Santo Domingo. Het paar kreeg in maart al zijn eerste kind, Sasha.