Jaime niet enige prinselijke ambassadeur

Prins Jaime is straks niet de enige ambassadeur bij de Heilige Stoel - het Vaticaan - met een prinsentitel. De afgelopen vrijdag door het kabinet als Nederlands ambassadeur bij de paus voorgedragen Jaime bevindt zich in gezelschap van nog drie gezanten met een vorstelijke titel.

Het vorstendom Liechtenstein heeft al sinds 1986 prins Nikolaus als vertegenwoordiger bij de Heilige Stoel. De broer van vorst Hans Adam II is daarmee de langst dienende ambassadeur bij het Vaticaan. De prins woont en werkt echter niet in Rome. De ambassade wordt vanuit Vaduz beheerd. Prins Nikolaus was de afgelopen jaren ook lange tijd de vertegenwoordiger van het minivorstendom bij de Europese Unie. Zijn echtgenote, prinses Margaretha, is een geboren prinses van Luxemburg en prinses van Bourbon-Parma. Ze is een zus van groothertog Henri en haar opa prins Félix was een broer van de grootvader van Jaime, prins Xavier.

Georgië wordt sinds 2005 vertegenwoordigd door prinses Khetévane Bagration de Moukhrani. De diplomate is geboren in Frankrijk, uit de zijtak van de voormalige koninklijke familie van de Kaukasusstaat. Ze is gehuwd met prins Raimondo Orsini d’Aragona, afkomstig uit een oud adellijk Italiaans geslacht dat maar liefst drie pausen heeft geleverd.

Swaziland heeft prins David Mawokota Dlamini als gezant bij het Vaticaan, maar met Brussel als standplaats. De Militaire Soevereine Orde van Malta heeft een prins als eerste man achter de ambassadeur: de op 30 april 1972 in Rome geboren prins Alessandro Jacopo Dragone Boncompagni Ludovisi Altemps.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen