×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Carlisten herdenken prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma

  Carlisten herdenken prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma

  De carlisten, de Spaanse beweging die de in Nederland geboren en wonende prins Carlos beschouwt als rechtmatige bezetter van de Spaanse troon, staan vrijdag tijdens een mis in de San Fermin de los Navarros kerk in Madrid stil bij het overlijden in augustus 2010 van 'koning Carlos Hugo'.


  Volgens de carlisten maakte niet Juan Carlos in 1975 aanspraak op de Spaanse troon maar diens rivaal Carlos Hugo, die destijds gehuwd was met de Nederlandse prinses Irene. De Spaanse dicator Francisco Franco besliste enkele jaren voor zijn overlijden echter anders, en wees Juan Carlos aan als zijn opvolger.

  De grootvader van Juan Carlos was ook de laatste regerende koning van Spanje geweest. De aanspraken van de andere familietak dateerden uit de negentiende eeuw, toen de troonopvolging van koning Ferdinand VII niet verliep zoals diens broer Carlos wenste. Ferdinand had namelijk de wet veranderd zodat zijn dochter Isabella kon opvolgen en daar verzette Carlos zich met geweld tegen.

  Anderhalve eeuw later legde Carlos Hugo zich neer bij het koningschap van Juan Carlos, maar de carlistische beweging heeft nog steeds een bescheiden aanhang die Carlos Javier, de zoon van Carlos Hugo en niet Felipe, de zoon van Juan Carlos, als koning erkent.

  24 augustus 2018 - 13:17