Placeholder

Carlisten herdenken prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma

De carlisten, de Spaanse beweging die de in Nederland geboren en wonende prins Carlos beschouwt als rechtmatige bezetter van de Spaanse troon, staan vrijdag tijdens een mis in de San Fermin de los Navarros kerk in Madrid stil bij het overlijden in augustus 2010 van 'koning Carlos Hugo'.

Volgens de carlisten maakte niet Juan Carlos in 1975 aanspraak op de Spaanse troon maar diens rivaal Carlos Hugo, die destijds gehuwd was met de Nederlandse prinses Irene. De Spaanse dicator Francisco Franco besliste enkele jaren voor zijn overlijden echter anders, en wees Juan Carlos aan als zijn opvolger.

De grootvader van Juan Carlos was ook de laatste regerende koning van Spanje geweest. De aanspraken van de andere familietak dateerden uit de negentiende eeuw, toen de troonopvolging van koning Ferdinand VII niet verliep zoals diens broer Carlos wenste. Ferdinand had namelijk de wet veranderd zodat zijn dochter Isabella kon opvolgen en daar verzette Carlos zich met geweld tegen.

Anderhalve eeuw later legde Carlos Hugo zich neer bij het koningschap van Juan Carlos, maar de carlistische beweging heeft nog steeds een bescheiden aanhang die Carlos Javier, de zoon van Carlos Hugo en niet Felipe, de zoon van Juan Carlos, als koning erkent.