Belgium Royals King Christmas Message

Vlaamse media noemen Filip ‘een modelvorst’

De koning van België heeft dit jaar doortastend en met gevoel gehandeld en zelfs een paar ‘hoofdpijndossiers’ tot een goed einde weten te brengen. Onder meer royaltykenner Wim Dehandschutter is vol lof over Filip in 2020.

Filip draagt de goedkeuring van steeds meer van zijn landgenoten. Ook enkele media, zoals de krant De Morgen en koningshuisjournalist Wim Dehandschutter valt het op dat Filip als koning enorm gegroeid is. Zij noemen hem ‘één van de persoonlijkheden van het jaar’. En omdat dit de dagen zijn waarop we allen massaal lijken terug te blikken, rijden wij even mee op die reeds vertrokken trein. Filips 2020, wat gebeurde er zoal?

De Belgische misstanden in Congo, de voormalige kolonie van het land. Filip bood excuses aan en gebruikte woorden als ‘diepste spijt’. Niet eerder durfde een Belgische vorst iets soortgelijks te doen.

Maar liefst 494 dagen duurde het, voordat in België een nieuwe federale regering tot stand kwam. Al die tijd klonk er van zijn kant geen onvertogen woord, alles werd met geduld en respect uitgezeten.

Halfzus Delphine werd door de rechtbank erkend als de biologische dochter van Albert en mocht de titel ‘prinses’ voeren. Filip ontving haar – als eerste van de familie – met open armen. Plaatste zelfs een foto van de ontmoeting op social media.

Van Filip Flater tot modelvorst’ kopte de krant De Morgen afgelopen zomer. Doelend op het stugge doorzetten en harde werken van de koning. 7 jaar na zijn aantreden lijkt Filip eindelijk een goede balans te hebben gevonden. Hij is geliefd, net als Mathilde. Een andere krant, Het Nieuwsblad, meent dat Filip met 2020 bijna achter ons ‘zijn sterkste jaar op de troon heeft afgerond’.

En dat alles voor een schuchtere en – volgens velen – in zijn jeugd emotioneel verwaarloosde man. Filip heeft zich ontwikkeld tot een prima monarch voor de Belgen. Mathilde noemt hen samen dan ook ‘een solide team’. En met oudste dochter en troonopvolger Elisabeth die de harten van de Belgen reeds heeft weten te winnen, zal Filip zich ongetwijfeld kalmer en meer koersvast voelen inmiddels.

Filip en zijn Kersttoespraak

Belgium Royals King Christmas Message

Een zomerfoto van het hele gezin

Belgium Royalty

LEES OOK:

5x dit deden de royals met Kerst

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA