Mooie throwback naar de huwelijksdag van Boudewijn en Fabiola

Het is vandaag exact 60 jaar geleden dat de Belgische koning Boudewijn en zijn Fabiola hun ja-woord uitspraken. We verzamelden een paar leuke weetjes over die dag voor je. Plus: een zwart-witfoto van de voltrekking.

Het huwelijk vond plaats in de Troonzaal van het Koninklijk Paleis. Het burgerlijk huwelijk van alle Belgische royals werd sinds de 19de eeuw in het Koninklijk Paleis voltrokken. Daarvoor kwam de burgemeester van Brussel speciaal naar het paleis, naar de Troonzaal toe. Deze traditie werd in 1984 verbroken. Toen trouwde prinses Astrid in het stadhuis van de stad. En dat gebeurt sindsdien steevast, voor de burgerlijke ceremonie.

Fabiola droeg een bijzondere diadeem op haar trouwdag. De ‘diadeem van de 9 provincies’. Deze was in 1926 voor prinses Astrid van Zweden gemaakt door juwelier Van Bever. Zij krijg de diadeem destijds als huwelijkscadeau van het Belgische volk. Er waren toen nog maar 9 provincies. Toch heeft de diadeem 11 briljanten. Naast eentje voor iedere provincie, ook één voor België en één voor de kolonie Congo, dat toen als een Belgische provincie werd gezien.

Fabiola was zelf al gravin, van adellijk komaf dus. Zij was Spaanse en werd geboren in het Zurbano Paleis in Madrid. Ze liet zich opleiden tot verpleegster. En werd geroemd om haar grote maatschappelijke betrokkenheid. Fabiola en Boudewijn hebben samen geen kinderen op de wereld gezet. Ze werd wel meermaals zwanger, maar het liep in geen van de gevallen goed af.

Fabiola en Boudewijn op hun huwelijksdag, 15 december 1960.

Boudewijn En Fabiola Trouwdag 1960

En hier draagt de huidige koningin Mathilde de ‘diadeem van de 9 provincies’.

Mathilde Met Diadeem 9 Provinciën

LEES OOK:

Huwelijksklokken! Prins Philippos getrouwd met Nina Flohr

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: Instagram @belgianroyalpalace, allthingsroyal/thecourtjeweller