Koningin Paola verliest dierbare kunstvriend

De Belgische kunstkenner Jan Hoet, in eigen land ook wel 'de kunstpaus' genoemd, is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was goed bevriend met koningin Paola, die hij vaak van advies voorzag op kunstgebied.

Met Hoet kon Paola urenlang discussiëren over (moderne) kunst. Ook bespraken ze vaak welke kunstwerken de koningin het best kon aankopen. In juni vorig jaar was Paola nog bij de 77e verjaardag van Hoet, een speciale verrassing voor de kunstkenner. Bij die gelegenheid stelde Hoet zijn familie voor aan de koningin.

 

Jan Hoet begeleidde de vrouw van koning Albert ook regelmatig bij bezoeken aan tentoonstellingen. Zo is in de documentaire 'De Stem van de Koningin' uit 2006 te zien dat de twee een bezoek aan de Biënnale van Venetië brengen. De van oorsprong Italiaanse Paola vertelt aan Hoet ondermeer wanneer ze geïnteresseerd raakte in kunst: ‘Doordat ik in Rome woonde, was ik daar overal omringd door kunst en geschiedenis. Zonder dat ik me er echt van bewust was. Er waren natuurlijk overal kerken en beelden uit de Italiaanse renaissance. En de Italiaanse renaissance is prachtig. Maar toen ik in België kwam… De Vlaamse primitieven openden voor mij een nieuwe wereld, totaal anders. Het was meer reëel, ik heb ook emotie ontdekt. De tederheid van Maria voor haar kind. En ook de stoffelijkheid.’

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen