Koningin Fabiola viert 86e verjaardag

Koningin Fabiola, de ‘grande dame’ van het Belgische koningshuis, wordt woensdag 86 jaar. De weduwe van koningin Boudewijn is al enige tijd niet meer in het openbaar gezien. Ze kampt, zo zeggen ingewijden, met fikse gezondheidsproblemen. Fabiola heeft moeite met ademhalen, naast haar artritis. Afgelopen vrijdag was ze als enige van de familie dan ook niet bij het feest voor de 80e verjaardag van haar zwager koning Albert II.

De geboren Spaanse kwam de voorbije dagen slechts één keer ter sprake in het uitzonderlijke en uitgebreide televisie-interview dat koning Albert en koningin Paola gaven. Na het plotselinge overlijden van zijn broer in juli 1993 vroeg Albert zijn schoonzus hoe Boudewijn de troonsopvolging had gezien. Er was volgens Fabiola geen twijfel mogelijk. Hij moest opvolgen, en niet voor een kort tijdje. Daarmee was het pleit beslecht en had Alberts zoon Filip 20 jaar lang het nakijken.

Fabiola moest daarna genoegen nemen met een plaats op het tweede plan. Tussen haar en de nieuwe koningin Paola boterde het niet. ‘Fabiola vond Paola altijd een zeer mooie maar oppervlakkige vrouw. Het contrast tussen de diepgelovige Fabiola en de frivole Italiaanse kon niet groter zijn’, schreef het weekblad Dag Allemaal vorig jaar aan de vooravond van de troonswisseling.

Rollen omgekeerd

‘Toen Boudewijn stierf, werden de rollen omgekeerd. Paola nam wraak. Fabiola wilde nog wel in het paleis blijven wonen, maar Paola liet bouwvakkers met slijpschijven en boren aanrukken. Ze heeft Fabiola, die uiteindelijk naar kasteel Struyvenberg is verhuisd, min of meer buitengepest’, beweerde Erlend Hamerlijnck in het blad.

Fabiola kan het beter vinden met de nieuwe koningin Mathilde aan wie ze vorig jaar het beschermvrouwschap van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd overdroeg. Fabiola en Boudewijn hebben zich lange tijd bekommerd om Filip in de tijd dat zijn eigen ouders elkaar het huis uitvochten en op de rand van de echtscheiding stonden. ‘De kinderen hebben daar wel onder geleden’, gaven Albert en Paola toe in het interview.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen