Koningin Fabiola (1928-2014)

In het kasteel van Stuyenberg, nabij Brussel, is vrijdagmiddag koningin Fabiola overleden. Zij was de echtgenote van koning Boudewijn van België. Fabiola kwakkelde al enige tijd met haar gezondheid.

Zo had ze osteoropose, een ouderdomsziekte die haar botten verzwakte. Daarnaast leed ze aan zuurstoftekort in haar bloed. Fabiola kon moeilijk zelfstandig ademen en lag geregeld aan de zuurstoffles. Ze herstelde nooit volledig van een zware longontsteking die haar in 2009 trof. ‘Haar gezondheidstoestand was sindsdien erg verzwakt’, vertelde Rafike Yilmaz, woordvoerster van het paleis, aan de Belgische krant Het Nieuwsblad. ‘De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig.’ De voorlichtster voegde er aan toe: 'Koning Filip en konigin Mathilde zijn nu bij haar. Ook de andere leden van de koninklijke familie zijn op de hoogte gebracht van het overlijden, net als de premier en de andere autoriteiten van het land.’ Fabiola trok zich eind 2013 terug uit het publieke leven. De voorbije zomer moest ze onder meer versterk geven voor een herdenkingsdienst voor koning Boudewijn, die in 1993 overleed. 

De in Spanje geboren Fabiola was in België geliefd en omstreden. Bij haar publieke optredens was ze zeer benaderbaar en ze zette zich voor de onderdrukten overal ter wereld in. Maar er was ook kritiek, vooral vanwege haar streng-katholieke achtergrond. Ze zou binnen de koninklijke familie verdeeldheid hebben gezaaid. Enkele jaren geleden raakte ze nog in opspraak toen bleek dat ze een stichting had opgericht om te zorgen dat haar erfenis naar Spaanse familieleden kon worden doorgesluisd. Onder druk van de Belgische regering draaide ze die plannen toen terug. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen