Tweede Dag Staatsbezoek Koning En Koningin Van België

Koning Filip wil vaart achter regeringsformatie

De Belgische koning wil dat er snel een volwaardige regering komt. Het staatshoofd heeft de twee zogenoemde preformateurs vrijdag opdracht gegeven “om zo snel mogelijk de partijvoorzitters samen te brengen die een draagvlak kunnen bieden voor de vorming van een regering”.

Voorzitter Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA en Paul Magnette van de Franstalige socialisten (PS) brengen op 8 augustus opnieuw verslag uit, laat het paleis weten. De leiders van de grootste partijen in Vlaanderen en Wallonië kregen op 20 juli de opdracht initiatieven te nemen om een breed gedragen regering te vormen.

Het gaat allemaal niet zo soepel helaas. Sinds de verkiezingen in mei vorig jaar zijn al vele pogingen mislukt om een coalitie te bouwen. Magnette en De Wever sloten elkaar eerder uit als regeringspartner, maar zijn min of meer tot elkaar veroordeeld. Nu de socialisten een nieuwe staatshervorming in de toekomst niet uitsluiten in ruil voor onder andere meer geld voor sociale zekerheid, ligt de weg open.

Lees ook:

Thailand wisselt shirts voor verjaardag moeder Thaise koning

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty

Bron: ANP. Beeld: ANP.