Koning Filip maakt zich zorgen om zijn kinderen

Koning Filip maakt zich grote zorgen om de veiligheid van zijn kinderen. De Belgische koning wil daarom dat zijn kinderen voortaan continue beveiliging krijgen.

Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore gaan nu nog veelal zonder bewaking naar school. Desnoods moet het aantal lijfwachten van koning Albert verminderd worden. Belgische media kregen begin december anonieme dreigbrieven. De afzender waarschuwde dat hij van plan was om kroonprinses Elisabeth te ontvoeren. Daarop liet koning Filip de bewaking van zijn vier kinderen vergroten. De koning heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (CDH), gevraagd om dit zo te houden. De minister wil niet meer agenten inzetten dan nu. Ook het budget mag niet overschreden worden, zo liet ze afgelopen weekend weten. Voor de koninklijke bewaking zijn nu al 249 politiemensen uitgetrokken, die samen 17 miljoen euro kosten. Milquet hoopt op termijn het budget te laten inkrimpen door mensen die met pensioen gaan niet te vervangen.

De bewaking van koning Albert en koningin Paola is al drastisch teruggeschroefd: zij hebben nog maar drie lijfwachten. Maar ook die staan ter discussie, aangezien het paar veelal op vakantie is in Zuid-Frankrijk. Prinses Astrid en prins Laurent hebben geen permanente bewaking. Ze krijgen die alleen bij hun officiële optredens. Koningin Fabiola is iets beter beveiligd: bij al haar uitstappen zijn er lijfwachten. Zo’n 150 politiemensen bewaken permanent alle koninklijke residenties. Het gros daarvan is actief in Laken, een deel beveiligt het Koninklijk Paleis in Brussel, maar ook de Ardense buitenverblijven in Ciergnon en het naburige Fenffe worden permanent bewaakt.

Bron: Standaard

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen