2020 09 30

Koning Filip kiest premier van België

De Belgische koning Filip heeft de 44-jarige Vlaamse liberaal Alexander De Croo aangewezen als nieuwe premier. Hij gaat de nieuwe federale regering van zeven partijen leiden. Het is negen jaar geleden dat België een Nederlandstalige premier had.

De aankomend premier en zijn coformateur Paul Magnette, de leider van de Waalse socialisten, legden nadat ze bij koning Filip verslag hadden gedaan van het regeerakkoord dat eerder woensdag werd bereikt, samen een verklaring af. Magnette feliciteerde De Croo en wenste hem succes “met de equipe die jij gaat leiden”. Als grapje voegde hij eraan toe dat ze lootjes hadden getrokken wie de premier zou worden, “en Alexander heeft gewonnen”.

Donderdag vindt de eedaflegging van de premier en zijn regering plaats, meldde het paleis na afloop van het bezoek aan de koning. Over de verdeling van de ministersposten wordt nog verder gepraat. Ook worden de leden van de partijen geraadpleegd. Aan de Nederlandstalige kant zijn dat de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld) van De Croo, de christendemocraten van CD&V, Groen en de socialistische partij anders (sp.a). De Franstalige regeringspartijen zijn de Parti Socialiste (PS), Ecolo en de liberale MR.

De Croo zei dat hij op een andere manier aan politiek wil gaan doen. “We moeten meer samenwerken en vooral met meer respect voor elkaar en voor elkaars meningen. Dat respect is er misschien niet altijd geweest op moeilijke momenten. Hardheid heeft nooit iemand vooruitgeholpen.”

LEES OOK:

Oeps! De Queen stuurt felicitatiekaartje naar de verkeerde

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.