Koning Filip geeft eerste staatsbanket

Koning Filip en koningin Mathilde bieden maandagavond de Chinese president Xi Jinping en zijn vrouw Xi Peng Liyuan in het Kasteel van Laken een staatsbanket aan. Het Chinese paar is sinds zondag op staatsbezoek in België, de laatste stop van een toer die hen eerder naar Nederland, Frankrijk en Duitsland voerde. In alle vier landen legde Xi een staatsbezoek af.

De Chinese president heeft maandagmorgen een reeks van ontmoetingen gehad bij de Europese instellingen in Brussel. Hij sprak achtereenvolgens met Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, Martin Schultz, voorzitter van het Europees Parlement, en José Manuel Barosso, de voorzitter van de Europese Commissie. Daarna lunchte hij met alle drie samen.

In de middag krijgt België weer aandacht en spreekt Xi met Kamervoorzitter André Flahaut en premier Elio Di Rupo, alvorens een groep bewindslieden te ontmoeten en akkoorden te tekenen. Daarna is het tijd voor het staatsbanket, het eerste dat sinds het aantreden van koning Filip wordt gegeven.

Xi’s echtgenote volgde maandag een apart programma en bezichtigde samen met koningin Mathilde onder meer muziekinstrumenten die in de Chinese opera worden gebruikt.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen