Jarig vandaag: het royal enfant terrible van België

Eerlijk is eerlijk, deze jarige lijkt zich al een poos rustig te houden. Begin dit jaar was er enkel even wat gedoe over het niet willen bekendmaken van zijn uitgaven over vórig jaar. Laurent is jarig. En we zetten ‘m even in de spotlight.

De prins – een jongere broer van koning Filip – heeft in het verleden voor heel wat opschudding gezorgd. Meermaals werd de prins betrapt op veel te snel rijden. En hij deinst ook niet terug voor een discutabele mening of opmerking zo nu en dan. Verder bood hij foto’s van zijn toen pasgeboren tweeling (2 zoons) aan een roddelblad te koop aan, voor een bedrag van 15.000 euro. Laurent wordt overigens wel als ‘menselijk’ en ‘vol humor’ gezien door velen.

Maar al met al ontwikkelde hij zich tot een prins die niet als geschikt werd gezien om koning te worden, al prijkte hij jarenlang op plek 3 in de lijn voor troonopvolging. Maar door een wetswijziging en allerlei geboortes duikelde hij algauw veel plekjes naar beneden. Overigens werd over broer Filip ook gedacht dat hij het lastig zo krijgen als koning. Het Belgische volk beschouwde hem als stijf, karakterloos en te onuitgesproken. Dat veranderde echter na zijn huwelijk met Mathilde. Filip wordt inmiddels als een geschikte en gewaardeerde vorst gezien.

Terug naar de jarige! Laurent blaast vandaag 58 kaarsjes uit. We hebben hieronder een paar foto’s van het enfant terrible met iedere keer een weetje erbij voor je.

Op 12 april 2003 trouwde Laurent met zijn Claire. Het stel heeft samen 3 kinderen: tweeling Nicolas en Aymeric en dochter Louise.

De periode waarin hij snelle auto’s en hoge snelheden niet kon weerstaan, leverde hem een passende bijnaam op: prins plankgas. En sterker nog, over opvallende uitspraken gesproken: Laurent stelde een jaar of 10 geleden voor een speciaal rijbewijs voor snelheidsduivels in te voeren, zodat die ‘wat meer mogen’ dan mensen met een regulier rijbewijs.

De prins heeft ook een Nederlandse naam. Daar waar ‘Laurent’ natuurlijk Frans is, wordt ook de naam Laurens Benedikt Boudewijn Maria gebruikt. Zijn volledige naam in het Frans is Laurent Benoît Baudouin Marie.

Belgium Royalty

LEES OOK:

Deze royals hebben een titel die best bijzonder klinkt

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Beeld: ANP/EPA