Belgium Royalty Court Albert Ii Fatherhood

Is Delphine nu wel of niet prinses?

Donderdag heeft Delphine van Saksen-Coburg via haar advocaten verheugd gereageerd op het besluit van het Brusselse Hof van Beroep. Ze mag zichzelf nu prinses noemen en krijgt daarmee een koninklijke titel. Na een jarenlange strijd tegen haar vader koning Albert II heeft Delphine nu haar gelijk gekregen.

“Ze is verheugd over deze rechterlijke beslissing die een einde maakt aan een lang proces dat bijzonder pijnlijk is voor haar en haar familie. Een juridische overwinning zal nooit de liefde van een vader vervangen maar biedt een gevoel van rechtvaardigheid, nog versterkt door het feit dat veel kinderen die dezelfde beproevingen hebben doorstaan, de kracht zullen vinden om deze ook het hoofd te bieden”, aldus haar raadslieden.

“Delphine van Saksen-Coburg heeft kennis genomen van het vonnis van 1 oktober door het Hof van Beroep te Brussel dat haar volledige voldoening schenkt. Haar andere verzoeken om het te behandelen op dezelfde voet als haar broers en zus zijn ook gehonoreerd”, zeiden ze ook. De advocaten kondigden aan dat Delphine, die tot donderdag de achternaam van haar adoptief vader Boël gebruikte, maandag 5 oktober over de kwestie zal spreken, zo meldde de Waalse televisiezender RTBF.

Kort na de Belgische troonswisseling in 2013, toen koning Albert door zijn aftreden zijn onschendbaarheid verloor, begon Delphine een procedure om vast te stellen of hij haar vader was. Daar twijfelde niemand aan, maar er was geen wettig bewijs en Albert ontkende in alle toonaarden hoewel hij in de jaren zestig een jarenlange relatie had met Delphine’s moeder Sybille de Selys Longchamps.

Begin dit jaar bleek uit een DNA-test dat hij inderdaad de biologische vader was van Delphine (52). Hij erkende haar als zijn dochter, maar verbond daar verder geen gevolgen aan. Delphine besloot toen ze toch zo ver was gekomen om ook de rechten en titels als koningsdochter op te eisen. Nu mag ze zich dus, net als haar halfzus Astrid, prinses van België noemen. 

LEES OOK:

Elizabeth feliciteert Nigeria met onafhankelijkheid

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.