Epaselect Belgium Protest Justice

Heftig: Koning Filip belandde middenin meute boze demonstranten

Woensdag was ook de koning betrokken bij de commotie die ontstond in Brussel. De federale politie verklaarde donderdag echter tegen het persbureau Belga dat de Belgische koning Filip niet in gevaar is geweest toen hij zich in Brussel plotseling met zijn auto middenin een groep betogers bevond.

In Brussel kwamen enkele honderden mensen bijeen om te protesteren naar aanleiding van de dood van een gearresteerde plaatsgenoot. De 23-jarige Ibrahima Barrie overleed na een achtervolging door de politie. De demonstratie verliep aanvankelijk vreedzaam maar de sfeer sloeg om. Zo bekogelden betogers agenten en stichtten ze brand in onder meer een politiepost. Toen de koning op weg was van zijn paleis in het centrum van Brussel naar zijn woonpaleis in Laken kwam hij terecht in de schermutselingen tussen betogers en politie. Op videobeelden is te zien hoe de auto van de koning met een projectiel werd bekogeld.

Volgens de politie is “het escorte niet in de buurt van betogers is geweest”. De woordvoerder benadrukte verder dat de veiligheid van de koning “nooit in het gedrang is gekomen”. Desondanks volgt er een “uitgebreide operationele debriefing met het oog op eventuele onmiddellijke verbeterinitiatieven”.

Hoe de koning tussen de demonstranten is gekomen, is een raadsel. Een politiebron had het donderdag in Het Nieuwsblad over “een grote fout”. “De betoging was aangekondigd. Hoe kan het dan dat de koning daarin verzeild geraakt?” Volgens het koninklijk paleis is de bolide van Filip “niet blind en op de automatische piloot” richting de demonstratie gereden. “Ze waren op de hoogte van die betoging en het parcours was daardoor al gewijzigd”, aldus paleiswoordvoerder Francis Sobry in Het Nieuwsblad.

LEES OOK:

Máxima brengt werkbezoek aan ABC-eilanden

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.