Filip en Mathilde ontvangen Turkse president

Koning Filip van koningin Mathilde van België hebben maandagochtend de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn vrouw ontvangen in het Koninklijk Paleis in Brussel.

De Turkse president en zijn echtgenote Emine Erdoğan brengen op uitnodiging van het Belgische koningspaar een staatsbezoek aan België. Tijdens het staatsbezoek zal het paar samen met de koning en de koningin het festival Europalia Turkije officieel openen. Maandagmiddag brengen ze een bezoek aan het graf van de onbekende soldaat.

Voorts voert Erdoğan gesprekken met Europese leiders, onder meer over de vluchtelingencrisis. Turkije speelt in de kwestie een belangrijke rol als buurland van Syrië. Zondag na aankomst in België gaf Erdoğan een korte toespraak. Hij zei dat zijn land twee miljoen Syriërs opvangt. Hij moedigt Europa aan om de mensen die de oorlog ontvluchten niet aan hun lot over te laten. Hij riep het publiek ook op om te gaan stemmen bij de verkiezingen van 1 november en zei dat de deelname van de Europese Turken rond de 33 procent schommelt.