Filip en Mathilde naar verjaardagsfeest groothertog Jean

Het Belgische koningspaar is zaterdag in de Philharmonie van Luxemburg aanwezig bij het feestconcert ter gelegenheid van de 95e verjaardag van groothertog Jean. Die is dinsdag jarig, maar de muzikale hulde wordt dit weekeinde gegeven. De Luxemburgse bevolking kon er eerder gratis toegangskaarten voor aanvragen.

Groothertog Jean regeerde van 1964 tot 2000, toen hij de troon overdroeg aan zijn zoon groothertog Henri. De groothertog verloor in 2005 zijn echtgenote groothertogin Joséphine-Charlotte, de oudere zus van de Belgische koningen Boudewijn en Albert II. Dat koning Filip bij het feest aanwezig is, is dan ook niet zo vreemd: Jean is zijn oom.

Vijf jaar geleden werd ook een concert gegeven voor Jean, waarbij het toenmalige Belgische koningspaar Albert en Paola als eregasten aanwezig was. Jeans kleinzoon erfgroothertog Guillaume hield toen een warme toespraak waarin hij Jean prees voor zijn wijsheid. De hoogbejaarde groothertog, die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan de bevrijding van Frankrijk en Luxemburg, geniet in eigen land nog altijd veel respect en waardering.