Filip en Mathilde hoeven niet naar Spanje

Koning Filip van België en koningin Mathilde hoeven niet langer te zoeken naar een nieuwe datum voor hun eerder uitgestelde kennismakingsbezoek aan Spanje. Het aftreden van koning Juan Carlos betekent dat de toekomstige nieuwe koning Felipe VI als eerste aan de beurt is om kennis te maken in Brussel.

Precies zo kon koning Willem-Alexander zijn afspraak voor een kennismakingsbezoek in België schrappen op het moment dat koning Albert II zijn aftreden bekendmaakte en de troon overdroeg aan zijn oudste zoon Filip. Die kwam in november op visite in Den Haag. De gulden regel onder de monarchen is dat de kortst regerende eerst langs gaat bij de langer regerende collega, ook als het verschil maar enkele maanden is zoals tussen Filip (21 juli 2013) en Willem-Alexander (30 april 2013).

Opmerkelijk is dat Willem-Alexander en Máxima vorig jaar maart, vlak voor de Nederlandse troonswisseling, hun Europese collega-troonopvolgers uitnodigden op het Oude Loo in Apeldoorn. Het was een soort afscheidsfeest omdat de verhoudingen protocollair anders zouden komen te liggen. Slechts 15 maanden later zijn naast Willem-Alexander nog twee deelnemers aan de bijeenkomst – Filip en Felipe – op de troon gekomen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen