Filip beëdigt zaterdag nieuwe regering

De nieuwe Belgische regeringsploeg onder leiding van de Franstalige premier Charles Michel legt zaterdag de eed af aan koning Filip. Dat heeft het koninklijk paleis woensdag vanuit Brussel laten weten, nadat de twee formateurs verslag hadden uitgebracht over het regeerakkoord aan de koning.

Dinsdagavond bereikten de vier onderhandelende politieke partijen een deal over een regeerakkoord en de begroting. België krijgt een centrumrechtse regering met de Vlaams nationalisten van N-VA, de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open VLD) en de Franstalige liberalen (MR).

Dinsdag gingen er nog geruchten dat koning Filip maandag de nieuwe regering zou beëdigen, nadat een regeerakkoord was bereikt. Maar dat blijkt dus wat eerder te zijn.

Voor koning Filip is de totstandkoming van de regering een opluchting. Voorafgaande aan de parlementsverkiezingen van mei werd de regeringsvorming gezien als een krachtproef voor de vorig jaar juli aangetreden koning, mede gezien de ervaringen van zijn vader koning Albert bij de vorige regeringsvorming. Daarmee werd toen een wereldrecord (541 dagen) gebroken.