Image 9

Censuur-expositie in Brussel toont te wulpse koningin Mathilde

Binnenkort krijgt Brussel een bijzondere expositie over censuur in de Belgische stripliteratuur. De tentoonstelling Duizend bommen en castraten opent 16 april de deuren in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De verzameling prenten toont hoe de afgelopen decennia censuur werd toegepast in stripverhalen rond de thema’s drugs, racisme, seks of het koninklijk huis.

“Niet alleen journalisten worden soms gehinderd of bedreigd wanneer ze hun job willen doen. Ook cartoonisten en stripauteurs hebben altijd al in de frontlinie gestaan wanneer het erop aankwam vrijuit te kunnen spreken”, leggen de organisatoren uit aan persbureau Belga. Eerder schreef stripcurator Kurt Morissens een boek over het onderwerp en maakte er nu een tentoonstelling van. In de expositie komt onder meer aan bod dat cowboy Lucky Luke niet meer mocht roken.

Daarnaast wordt er ruimschoots aandacht besteed aan de cover van het stripalbum Femme Fatale, waarop tekenaar Charel Cambré in 2019 koningin Mathilde halfnaakt afbeeldde. Om de onderkant van haar lijf had zij wel een Belgische vlag gedrapeerd. De voorkant van het album deed toentertijd veel stof opwaaien in België. De expositie is in Brussel te zien tot en met 16 mei en gaat daarna op tournee door het land.

LEES OOK:

Deze prins zien de Britten graag als opvolger van de Queen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.