Belgisch koningspaar bezoekt Duitsland

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde zijn momenteel in Duitsland. Het koningspaar wordt tijdens het kennismakingsbezoek vergezeld door premier Elio Di Rupo en Didier Reynders, de minister van Buitenlandse Zaken.

Filip en Mathilde kwamen rond 11 uur aan in Berlijn, melden Belgische media. Ze gingen direct naar Slot Bellevue, de ambtswoning van de Duitse bondspresident Joachim Gauck. Tijdens de lunch sprak Gauck over de gruwelijkheden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. "Als vertegenwoordiger van Duitsland ben ik dankbaar en blij dat het nu mogelijk is om samen te herdenken", zei de politicus volgens DPA.

In de Eerste Wereldoorlog stierven in Vlaanderen honderdduizenden jonge mannen, aldus Gauck, en ook in de Tweede Wereldoorlog richtten Duitse militairen een ravage aan in België. "En toch was België een van de eerste landen die na 1945 diplomatieke betrekkingen met de Bondsrepubliek Duitsland aangingen, ondanks al het lijden dat de nazi's tijdens de bezetting hadden veroorzaakt. Wij zullen dat niet vergeten."

Merkel

Er staan later op de dag ook een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel en een Duits-Belgische conferentie over de toekomst van de Europese Unie op het programma. Ook brengt het paar een bezoek aan de Brandenburger Tor met de burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit. De Brandenburger Tor was een van de symbolen van de deling van de stad in communistisch Oost en democratisch West.

Het is het vierde kennismakingsbezoek van Filip en Mathilde. Nederland en Luxemburg waren vorig jaar al aan de beurt en op 6 februari deden de Belgische royals Parijs aan. Woensdag reizen ze af naar Rome, in maart volgt een bezoek aan Londen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen