België: Ruzie in koninklijke familie

De open brief van koningin Paola over de gezondheidstoestand van haar zoon heeft veel stof doen opwaaien. Niet alleen in België, maar ook in de koninklijke familie.

Volgens de goed ingevoede Belgische krant Het Nieuwsblad wist koning Filip niets van de actie van zijn moeder. Waarom Paola de brief uit persoonlijke naam schreef, en niet samen met haar echtgenoot koning Albert, is ook onduidelijk. In alle geval zaait de brief volgens bronnen in België grote verdeeldheid binnen de koninklijke familie. In de omgeving van prins Laurent is te horen dat de zorgzaamheid van moeder Paola rijkelijk laat komt. Ook koning Filip zou er ongelukkig mee zijn. ‘Ten eerste had zijn moeder hem niet verwittigd van haar onverwachte initiatief. En ten tweede: hoe goed bedoeld de boodschap ook was, Filip voelt zich geschoffeerd’, zo citeert het Nieuwsblad een bron.

Vooral de alinea die een gebrek aan waardering suggereert, leest Filip als onterechte kritiek. ‘Het is algemeen bekend dat Laurent onder koning Albert II persona non grata was geworden in Laken en zelfs niet meer het Paleis binnen mocht. Filip daarentegen wilde na zijn troonsbestijging alle leden van de koninklijke familie een plaats geven, wat Laurent graag hoorde. Het gaf zelf aan ‘te willen meewerken met zijn broer en diens team’. Het zwarte schaap van de familie kreeg eerherstel: hij mocht weer activiteiten uit­oefenen en vertegenwoordigde meermaals zijn broer, de ­koning’, aldus een bron in het Nieuwsblad. Paola liet woensdagavond een open brief verspreiden. Die werd niet via het paleis openbaar gemaakt maar via een vertrouweling van de koningin. In de brief schreef ze ondermeer‘Van mijn kinderen is op dit moment Laurent de meest kwetsbare en ik schenk hem al mijn affectie en mijn aandacht.’ En: ‘Na het verlaten van het ziekenhuis zal Laurent een leven moeten kunnen opbouwen waarin hij zich gewaardeerd voelt, met onze steun en hulp.’ Er was veel kritiek op Paola en Albert omdat zij hun vakantie niet onderbraken toen hun jongste zoon in coma lag.