Albert trakteert op museumbezoek

Koning Albert viert vrijdag zijn 80e verjaardag. De mijlpaal moet zaterdag een feestelijk tintje krijgen met een uitstapje naar het BELvue Museum in Brussel, dat vroeger museum van de dynastie heette. Daar is nu ook een ruimte gewijd aan Albert, de vorig jaar afgetreden koning der Belgen.

Het is de bedoeling dat de hele koninklijke familie komt opdagen voor de inwijding van de zaal. Vraag is of iedereen er na de gebeurtenissen van de afgelopen week nog wel zin in heeft. Albert immers heeft samen met Paola weer een flinke steen in de hofvijver gegooid door zonder medeweten van zijn oudste zoon en opvolger koning Filip een zeer uitvoerig en openhartig televisiegesprek te voeren.

Bij zijn troonsafstand heeft Albert de leiding van de koninklijke familie overgedragen aan Filip. Dat betekent dat ook Albert en Paola zich aan algemeen geldende afspraken moeten houden, over communicatie met de media bijvoorbeeld. Uit de promoblokjes van het televisiegesprek, dat volgende week in 2 delen zowel in Vlaanderen als Wallonië wordt uitgezonden, is tot nu toe gebleken dat Albert en Paola binnen de staatsrechtelijke krijtlijnen blijven. Maar ze hadden Filip vooraf moeten inlichten.

Albert doet nu in feite hetzelfde als hij zijn jongste zoon prins Laurent jarenlang heeft verweten: kop in de wind gooien en je van niks of niemand wat aantrekken. Albert was daarover destijds zo boos dat hij Laurent buitensloot. Filip gaat nog niet zover met zijn vader. Maar de suggestie die koningin Paola volgens Het Nieuwsblad heeft gedaan om de opnamen van het nu al veelbesproken interview ook in het museum te tonen, zal op het paleis niet goed vallen. Al was het alleen maar omdat het koningspaar het hele gesprek in het Frans heeft gevoerd; een politieke doodzonde in het taalgevoelige België.