×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Toch hoop voor prins Laurent

  50 miljoen euro schadevergoeding

  Toch hoop voor prins Laurent

  De Belgische prins Laurent heeft donderdag weer een sprankje hoop gekregen dat hij de 50 miljoen euro schadevergoeding kan innen waartoe een Belgische rechter de Libische overheid al jaren geleden vanwege contractbreuk heeft verplicht.

  De hoop van de prins en zijn advocatenteam vloeit voort uit het feit dat premier Charles Michel zich donderdag nadrukkelijk is gaan bemoeien met een aanverwant dossier, dat van de zogenoemde Libische fondsen. Dat is geld – meer dan 10 miljard – dat in maart 2011 op verzoek van de Verenigde Naties door de Belgische staat is geblokkeerd.

  Prins Laurent vindt dat de toegekende schadevergoeding maar uit die geblokkeerde tegoeden moet worden betaald. Vorige maand schreef hij een ongekend felle brief aan de premier die hij inzake de invordering in gebreke stelde. De prins zou bovendien worden gediscrimineerd omdat de regering voor een aantal bedrijven wel op de bres was gesprongen.

  Vrijgave

  Michel ontkende dat vanuit de regering ten behoeve van bedrijven om vrijgave van geld was gevraagd. Maar uit woensdag aan het parlement gestuurde correspondentie van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders blijkt dat dit wel degelijk is gebeurd, en al in 2012. Toen is ook de rente op de geblokkeerde rekeningen vrijgegeven

  De premier heeft nu, zo meldt persbureau Belga, de ministers van Financiën en van Buitenlandse Zaken om opheldering gevraagd. Hij wil alle informatie hebben over de contacten, initiatieven en beslissingen in verband met de vrijgave van Libische fondsen.

  Prins Laurent heeft recht op schadevergoeding omdat de Libische staat in 2010 een overeenkomst met zijn Global Sustainable Development Trust voor het planten van bomen langs de Libische kust eenzijdig had opgezegd.

  22 februari 2019 - 08:45